John K. Raustein

«Katter som virker»

Performancen «Katter som virker»

Performancen «Katter som virker» av Maria Drangeid er utviklet i forbindelse med min utstilling «Tilrettelagte sannheter (den nye verden)», og vil fremføres i løpet av åpningshelgen med min utstilling som ramme.

Scenekunstner og regissør Maria Drangeid ble utfordret til å gå i dialog med Rausteins utstillingsunivers. «Katter som virker» har blitt en særegen og leken performance, der kostymene og innholdet utfyller utstillingen.

Selv om katter ikke betegnes som flokkdyr, kan de ha utvalgte individer de ønsker å omgås. De kan også danne grupper, og trives med felles vask og stell. De kan gjerne hvile i nærheten av andre individer, og kan trives med å være sosiale så lenge det er tilstrekkelig mattilgang. Flokkdannelse kan gi klare fordeler, som for eksempel ved vennskap. Men frykten for å bli avvist er sterk.

«Katter som virker» er en fortelling om tre myke og lydhøre vesen og deres søken etter trygghet og fellesskap gjennom aqua, mint og terra cotta.

Arrangementet er gratis med inngangsbillett, Nitja årskort eller Nitja venn-kort.

Lørdag 25.05 kl. 12.00–12.30
Søndag 26.05 kl. 12.00–12.30
Varighet cirka 25–30 min.

Regi: Maria Drangeid
Utøvere: Runa Norheim, Viljar Irtun Moe, Anette Gellein
Kostyme: Antti Bjørn

Teaterregissør Maria Drangeid bor og jobber i Stavanger, der hun er fast regissør teaterkompaniet MÅGÅ. Hun har jobbet med John K. Rausteins installasjoner ved flere anledninger. I 2022 ble hun utnevnt til «Årets Stavangerkunstner» av Stavanger kommune. Drangeid er utdannet ved regilinja på Teaterhøgskolen, Kunsthøgskolen i Oslo.

Antti Bjørn har hovedfag fra Statens Håndverk- og Kunstindustriskole, Institutt for klær og kostyme, i Oslo. Bjørn er kostymedesigner og allsidig håndverker, og kan vise til over 30 års erfaring med en rekke sceniske produksjoner. Bjørn er også assistent og medskaper for tekstilkunstner John K. Raustein.


Runa Norheim er skuespiller og koreograf utdannet fra Akademi for scenekunst i Fredrikstad, Stockholm konstnärliga högskola og Dartington College of Arts i England. Norheim er leder i RAS – Regional arena for samtidsdans i Sandnes.

Anette Gellein er multimedia-kunstner, som særlig jobber med video og performance. Gellein har en bachelor i Samtidskunst fra Nordland Kunst og Filmhøyskole, og en master i performance fra Glasgow School of Art. Gellein sitter i styret ved det kunstnerstyrte visningsstedet Studio 17 i Stavanger.

Viljar Irtun Moe er danser utdannet fra Universitet i Stavanger og Trinity Laban i London. Irtun Moe er medvirkende i flere kunst- og dansekompanier, blant annet i Kunstgrillen, en site specific perfomancegruppe med base i Stavanger.


«Katter som virker»

«Katter som virker»

«Katter som virker»