John K. Raustein

John K. Raustein, «Vegginstallasjon, flere skulpturelle arbeider (mint)» (detalj, 2022). Foto: Kunstdok / Tor S. Ulstein

Tilrettelagte sannheter (den nye verden)

Installasjon Innkjøpt av Nasjonalmuseet!


Med en omfattende kunstproduksjon nasjonalt og internasjonalt har tekstilkunstneren John K. Raustein fra Rogaland imponert mange. I sommer stilte Raustein ut sin hittil største separatutstilling i Nitja, kuratert av direktør Rikke Komissar og utstillingsleder Tor Arne Samuelsen. Utstillingen hadde tittelen «Tilrettelagte sannheter (den nye verden)», og fylte hele den store salen på 230 kvm med tekstile skulpturer.

Nå har Nasjonalmuseet kjøpt inn store deler av utstillingen!

Det innkjøpte verket som består av flere større skulpturgrupper, strekker seg nærmere fire meter opp i høyden, og var del av sommerutstillingen i Nitja i 2022. Utstilling fikk gode mottakelser, og ble blant annet omtalt som «storslagen» (Plnty) og «Rausteins beste installasjonsverk til dags dato» (Morgenbladet)».

Utstillingen var inndelt i tre fargetemaer: En lyseblå, en terracotta og en større del i mintgrønt tekstil. Det er den mintgrønne delen Nasjonalmuseet nå har kjøpt inn.

John K. Rausteins kunstnerskap har en tydelig personlig nerve, som kretser rundt kjønnsroller, skeiv identitet og stereotypisk tenkning omkring mannsrollen. Gjennom en assosiativ metode flettes minner fra oppvekst sammen med blikk på samtiden, og i utstillingene finner vi et vell av referanser.

I det innkjøpte verket får vi et innblikk i kunstnerens egne barndomsminner, der de høye hyllene polstret med mintfarget bomullsstoff fylt med sydde skulpturer og sydde tekstilruller er et bilde på Raustein som oppdager tekstilbutikken som barn. Den unge Raustein har på seg en mintgrønn shorts og topp med et matchende belte i livet, noe som gir den unge gutten en følelse av å ha på seg en kjole, som igjen fremkaller en lett lykkerus. Slik flettes barndomsminner og refleksjoner sammen, og det er et ladet verk som Nasjonalmuseet har kjøpt inn.

De detaljrike tekstile installasjonene sydd av Raustein består av tråd over tråd, brett på brett, løpemeter på løpemeter, og er formet til konkrete og mer abstrakte objekter. Bak enhver skulptur ligger utallige timer, dager, måneder og år med dedikert arbeid. Nå innlemmes installasjonen til John K. Raustein i Nasjonalmuseets samling, til glede for fremtidige generasjoner.

Direktør Rikke Komissar uttrykker stor begeistring: Å bli innkjøpt av selveste Nasjonalmuseet er enhver kunstners drøm, men også for Nitja er dette innkjøpet viktig. At vår institusjon produserer utstillinger av så høy kvalitet at verkene går inn i museale samlinger bekrefter at det vi gjør er viktig. Nitja bidrar til å drive kunstfeltet fremover. Salget innebærer også store summer for både kunstneren og oss som institusjon. I et år med høye strømkostnader trenger Nitja alle inntekter vi kan få. Så ja, dette innkjøpet er velkomment på mange plan, men aller mest er det hyggelig for kunstneren John Raustein, som virkelig fortjener sin plass i norsk tekstilkunsts historie!

Fakta om John K. Raustein:
John K. Raustein er født i 1972, og vokste opp på Tasta i Stavanger. Familien flyttet deretter til Viste Hageby i Randaberg. Han har utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen, institutt for Tekstil 1995–2000 og Danmarks designskole i 1997. Rausteins arbeider er tidligere kjøpt inn av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE i Bergen, Sørlandets Kunstmuseum og Nasjonalmuseet. Raustein har mottatt flere stipend, blant annet prestisjetunge Scheiblers talent-pris (2011), og har sittet i flere juryer. Hans soloutstilling på Nitja senter for samtidskunst i Lillestrøm var kuratert av Rikke Komissar og Tor Arne Samuelsen, og var Rausteins hittil største utstilling.


«Veggskulptur (stabel)» (2022). Foto: Kunstdok / Tor S. Ulstein

«Frittstående skulpturgruppe» (2022); «Skulptur (hylle/mint)» (detalj, 2022). Foto: Kunstdok / Tor S. Ulstein