John K. Raustein


(Click icon to download PDF...)

Pressemelding Trøndelag senter for samtidskunst.

I utstillingen bort fra vinduet og inn i lyset inviterer John K. Raustein oss inn i en installasjon bestående av skulpturelle, tekstile arbeider. Gjennom å abstrahere egne minner, gjenskapes disse i verkene. Denne måten å arbeide på er sentral i Rausteins kunstneriske praksis. Søken etter identitet, både faglig og personlig, er en viktig drivkraft for ham. Kunstneren opplever at det finnes en universell forståelse av det tekstile materialet, og at det har en unik evne til å bære på fortellinger, erindringer og minner.

I installasjonen rager alt fra store verk som grenser til det monumentale til helt små, nærmest usynlige arbeider. Alle arbeidene er laget av det samme, enkle og uanselige materialet: Bomullslerret i fargene sort, blått, grått og grønt. Utførelsen baserer seg på tilsynelatende enkle teknikker, men i arbeidet med stoffet ligger det atskillige timer med maskin- og håndsøm, hundrevis av meter med bomullslerret og utallige repetisjoner av lapp på lapp og lapp mot lapp. Raustein utforsker tekstiltradisjonens og håndverkets muligheter materielt, teknisk og skulpturelt.

Denne installasjonen er laget spesifikt for kunstsenterets lokaler og tar tydelige grep i utstillingsrommet. Den danner en slags ramme rundt vindusfasaden som gjør at det hele kan minne om et scenerom. Verkene innehar også tydelige scenografiske referanser. På denne måten utfordrer kunstneren våre forventinger om hvordan utstillingsrommet skal være og hvordan det kan oppleves. Er det mulig å forvandle rommet totalt? Kan man endre rommets klang? Hva gjør alle tekstilene med opplevelsen av rommet? Kan et rom oppleves stumt, nærmest som om man får dotter i ørene?

I denne utstillingen har Raustein gitt sine kunstverk titler som Dagene som ikke virket, Fortell heller noe kjekt og Når alt faller på plass. Det forsterker forståelsen av Rausteins arbeider som refleksjonsskapende bilder og titlene er selvstendige verk i seg selv, løsrevet fra arbeidene. Verkslisten finnes, men den er ikke nummeret. Dette gjør at titlene «flyter fritt» og som betrakter kan man selv få velge hvilken tittel som tilhører hvert verk.

bort fra vinduet og inn i lyset er andre del av Raustein sin utstillingstrilogi. Første del, mens du blir til jord, ble presentert i galleriet på KRAFT i Bergen sommeren 2017. Tredje og siste del skal vises i Kunstnerforbundets overlyssal i april 2019. Utstillingstrilogiens tematikk kretser rundt det ordløse, med tema som identitet, oppvekst, tapt tid, sorg, savn og utenforskap. Den handler også om hvordan dagsaktuelle hendelser tar oss tilbake i tid og sted – om det å plutselig huske noe som man ikke visste var glemt.

John K. Raustein (f. 1972, Stavanger) bor og arbeider i Oslo. Han har hovedfag fra Kunsthøgskolen i Bergen, avdeling for tekstil. Raustein har hatt separatutstillinger ved institusjoner som KRAFT i Bergen, Buskerud Kunstsenter, Galleri FORMAT, SOFT Galleri, Akershus Kunstsenter og RAM galleri. Raustein har også deltatt på en rekke gruppeutstillinger. Arbeidene hans er kjøpt inn av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo og KODE, Kunstmuseene i Bergen.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Statens Utstillingsstipend og Billedkunstnernes Vederlagsfond.

http://www.samtidskunst.no/events/4521-2/